1860 – historien – begynnelsen

Andreas Landmark og fru Jakobine så at det var økende turisttrafikk om sommeren på Åndalsnes, og at elva Rauma tiltrakk seg stadig flere ivrige laksefiskere. De etablerte overnattingssted for tilreisende og snart begynte de første turistene og komme til «Hotel Aag», – landets første turisthotell på landet.

2013 – historien  – fortsettelsen

Kristine og Odd Erik Rønning tok over driften av det historiske hotellet i unike naturomgivelser, og driver nå hotellet etter gammel historisk profil. Med Romsdalen i sitt hjerte og engasjement utenom det vanlige serverer de en ren opplevelse til gjester fra inn- og utland.

»
Fill ye a bumper and drink it to Aak
– to a jolly good house and jolly good folk.
For fishings and shooting and all things combined
– to make a man happy at Aak you will find.
«

1877 / Winston’s Churchill bestefar, Lord Edward Spencer Churchill


1860

Hotel Aak regnes som det første hotellet utenfor byene, og som det første turisthotellet i Norge. Hotellet ble først et populært reisemål for britiske laksefiskere, og utover 1870-tallet ble det også stadig flere tindebestigere blant de besøkende.

1867

» Vi ankom til verdens vidunderligste sted, – Aak «Norges perle». For et sted for folk som var vant til å haste fra herregård til herregård, fra ball til ball. Maten var god og på seteren syntes all jordisk sorg å være slukket.»
Slik beskrev den engelske adelsdamen De Beauclerck sitt opphold på Hotel Aak i sin bok «Summer and Winter in Norway«. Maten besto av laks, fugl, ferskt kjøtt, høns og reinsdyr. Alt var rent og komfortabelt. Boka til De Beauclerck ble solgt i store deler av den engelsktalende verden og ble enestående reklame for Romsdalen og Aak. Turiststrømmen til dalen økte.

1881 

Den kjente britiske klatreren William Cecil Slingby (1849-1928) fra Skipton i Nord- England oppholder seg på Aak et par år på rad og driver med klatring. 24.august når Slingby og Johannes Vigdal toppen av Store Venjetind. De gikk rett opp fjellsida fra Hotel Aak til Mjelvafjellet, så ned i Venjesdalen og opp på Store Venjetind. Etter å ha vært på toppen overnattet de i ei seterbu i Venjesdalen og gikk så via Litlefjellet tilbake til Aak.

1886

Henry Overton Wills likte seg så godt på Hotel Aak etter flere besøk hit, at han kjøpte hele gården.

1890

Keiser Wilhelm 2. var innom Hotel Aak dette året og fikk låne hesten «Tasso» til sin egen karjol for transport til Horgheim ved Trollveggen. Dette var 12. juli 1890. Keiser Wilhelm var også på Aak i 15.juli 1894 sammen med keiserinnen Augusta Victoria (kalt Dona) To småjenter fra Aak, Helen og Alice, overrakte keiserinnen blomster og jentene mottok senere to dukker i gave fra keiserinnen. Keiserinnen ble for øvrig så irritert på keiseren at hun returnerte til Tyskland da de var i Trondheim.

1906

Kong Håkon er innom Hotel Aak for lunsj under kroningsferden.

1926

William Bromley-Davenport kjøpte Aak gård for 105.000 kr. Gårdsbestyrer Harald Gimnes overtar gårdsbruket for 40.000 kr og Dawenport beholder elverettighetene (65.000 kr.). Eiendommen som dagens Hotel Aak ligger på, blir gitt i gave til Rauma kommune. De bruker bygningen til kommunalt aldershjem (Alderskvile Aak) fram til 1970-tallet.

1940

Nazistene tok huset i besittelse. Husene ble sterkt medtatt under deres fem år i Norge.

1965

Et norsk og et engelsk klatrelag gikk Trollveggen for første gang. Første vinterbestigning i 1974. Første fribestigning av Hans Christian Doseth og Ragnhild Amundsen i 1979. Første solobestigning av Børge Østigård i 1982. Trollveggens popularitet gikk kraftig tilbake etter de store steinrasene i veggen fra 1998 og i årene som fulgte.

1986

Aak Fjellsportsenter etableres med fjellkurs og -guiding i tidligere Hotel Aak. Huset restaureres med stor dugnadsinnsats fra klatremiljøet. Selskapet får i 1989 inn lokale bedrifter som vil støtte prosjektet som eiere.

1998

Aak AS (tidligere Aak Fjellsportsenter AS) bygger ut og tar tilbake Hotel Aak navnet. Nydelen av hotellet blir bygget.

2012

Hotellet blir kjøpt opp av tre snille lokale herrer som har et hjerte for plassen. De leter etter vertskap. Og vips……

2013

 … Nytt ungt vertskap flytter til Romsdalen! Vertinnas hjemplass som hun husker som sitt paradis! Drømmen er være en plass som ikke er som alle andre. Fokus er inspirasjon, aktivitet og læring. Hotel Aak skal igjen bli en samlingsplass for fjellfolket. Luftetur er obligatorisk. Bedrifter er også selvsagt velkommen. Målet er den optimale møtesamling – maks sosialt og faglig utbytte. Ja, og et høyt amen til minner for livet!

hotelaakHistorien