Historien om Hotel Aak

Hotel Aak ligger i hjertet av Romsdalen. Her har fjellfolk funnet ro og mot i århundre. Her ventet Carl Hall på været før han besteg Romsdalshorn i 1881. Og her besteg William Cecil Slingsby Store Venjetinden samme uke.

Hotel Aak liggende i naturen med fint vær
1856
Amtslandbruksskolen på Aak ble avviklet etter at bestyrer Andreas Landmark ble ansatt som lensmann i kommunen. Etter landbruksskoletida startet Andreas og kona Helene hotellvirksomhet på Aak ved å utnytte det romslige internatbygget med storkjøkken, og ved å tilby laksefiske og turer i den vakre naturen. Hotel Aak regnes for å være Norges første turisthotell på landet  
1860
I den første kjente hotellboka fra 1860 skrev Pastor A. R. Webster fra Keswick i England: «We have found Aak by far the most comfortable Country Quarter we have met in Norway». Men pastoren var ikke alene på hotellet denne sommeren. I alt 33 engelskmenn og 9 nordmenn var losjerende på hotellet i 1860. Hotellkapasiteten økes betraktelig ved at det bygges et anneks ved siden av hovedbygningen.

1880
Den danske tindebestigeren Carl Christian Hall kom til Hotel Aak første gang den 16. august 1880. Han bar på en sterk vilje om å bestige «det ubestigelige» Romsdalshorn. Sammen med den lokale fjellføreren John Venge gjorde han fire mislykkede forsøk på å nå toppen av Hornet denne sommeren.


1881
Carl Hall er tilbake på Hotel Aak for å gjøre nye forsøk på å bestige Romsdalshorn. Etter to forsøk sammen med John Venge, vil ikke den 53 år gamle lokale fjellføreren være med lenger. Den 31. august starter Carl Hall på sitt sjuende forsøk på å nå toppen av Romsdalshorn, denne gangen sammen med de lokale fjellførerne Mathias Soggemoen og Erik Norahagen. Dagen etter, den 1. september, kommer de seg opp – bare for å oppdage at to lokale gutter hadde vært der oppe mer enn femti år tidligere.

Samtidig med at Carl Hall gjorde sitt sjette mislykkede forsøk på å nå toppen av Romsdalshorn, lyktes den engelske klatreren William Cecil Slingsby med førstebestigningen av Store Vengetind den 24. august sammen med Johannes Vigdal. Også Slingsbys utgangspunkt var Hotel Aak.

1884
William Cecil Slingsby bodde på Hotel Aak i perioden 11.–22. august. Han besteg da Romsdalshorn sammen med sin kone Alizon og sin svoger William Ecroyd. Etter det skrev Slingsby i hotellboka: «Selv om denne bestigningenble utført av en Lady, må man ikke forledes til å tro at det var lett». Slingsby skryter også av Carl Hall som hadde funnet denne ruta opp til Romsdalshorn.
1911
Henry Overton Wills døde den 4. september i en alder av 83 år. Aak gård ble overtatt av tre av hans sønner: George Alfred, Walter Melwille og Arthur Stanley. Den fjerde broren, Henry (Harry) Herbert, hadde vært mye på Aak sammen med faren, men han ville ikke være med som eier da faren døde.
1986
Det tidligere annekset til Hotel Aak ble kjøpt av to ungdommer på Åndalsnes for å etablere Aak Fjellsportsenter. Bygget var i svært dårlig stand etter at det ble nedlagt som Alders Hvile i 1970. Bygget ble restaurert, og allerede året etter ble det første klatrekurset holdt der.
2013
Nytt ungt vertskap flytter til Romsdalen! Vertinnas hjemplass som hun husker som sitt paradis! Drømmen er å være en plass som ikke er som alle andre. Fokus er inspirasjon, aktivitet og læring. Hotel Aak skal igjen bli en samlingsplass for fjellfolket. Luftetur er obligatorisk. Bedrifter er også selvsagt velkommen. Målet er den opitmale møte samling – maks sosialt og faglig utbytte, – og minner for livet!
2022
Vertskapsfamilien har blitt til fem og personalet, Aak gjengen, har blitt til flere. Seks helårsansatte og varierende antall sesongarbeidere gjennom året. Det er helårsdrift med god blanding og bedrifter, matglade mennesker og turfolk. Vertskapet har fått Hotel Aak opp å gå! Fra start har de vært trygg på produktet og målet.

Etter som årene har gått, har konseptet utviklet seg litt etter litt takket tankespinn med dyktige kollegaer og tilbakemeldinger fra hyggelige gjester. Kristine og Odd Erik er fremdeles like gira og i hodene surrer flere ideer. Mon tro hva som sette ut i live?

Bildegalleri

Aak trollstigenSkisamling på turDame på tur i fjellHotel Aak liggende i naturen med fint værRomsdalseggen i fint værAak servering av matHotel aak - kayaking